Slapen in tijden van crisis, 5 tips voor een betere nachtrust


Slecht geslapen vannacht? Je bent niet de enige!

Een heleboel mensen hebben een mindere nachtrust, gedurende de corona crisis. Het is een spannende tijd en dat heeft invloed op je. Ook al ben jij er misschien vrij rustig onder, onbewust kan het je stress opleveren en ervoor zorgen dat je sympatisch zenuwstelsel ’s avonds ‘aan’ staat. Dit maakt niet alleen dat je moeilijker tot rust komt en hierdoor lastiger in slaap valt, het zorgt ook voor een slechtere kwaliteit van je nachtrust. Resultaat; je wordt minder uitgerust wakker en kunt hierdoor minder goed tegen stress..

Tijd om deze cyclus te doorbreken!


5 manieren om te zorgen voor een betere nachtrust in tijden van crisis:

 

1.      Zorg voor een pre-bedtijd ritueel. Vind een nieuw ritueel dat je kunt gebruiken om af te schakelen van je dag. Het helpt om een vaste routine te hebben waarvan je ontspant, hierdoor val je makkelijker in slaap. Bijvoorbeeld een boek lezen gedurende 30 minuten, een korte wandeling maken of (zelf)massage.

 

2.      Voorkom het gebruiken van je telefoon of tv voordat je gaat slapen en lees géén nieuws meer als je bijna naar bed gaat. Het schermlicht activeert je systeem maar wellicht erger nog zijn al de negatieve prikkels die je binnenkrijgt omtrent corona of de economische gevolgen die het gaat hebben op de lange termijn. Als je perse op de hoogte wil blijven is het nieuws er in de ochtend ook nog wel.

      

3.      Gebruik geen cafeïne na 16 uur ’s middags. Koffie, zwarte en groene thee, chocola of een pre-workout, ze bevatten allemaal cafeïne en dat beïnvloedt je nachtrust negatief.

Wist je dat cafeïne een halfwaardetijd heeft van zo’n 6 uur, waardoor je dus 6 uur na inname nog de helft van de werkzame stof in je systeem hebt? Ook al val je prima in slaap ’s avonds, de cafeïne heeft wel degelijk impact op de kwaliteit van je slaap. Een ander nadeel van cafeïne is dat je er meer van moet plassen.

 

4.      Doe een ademhalingsoefening. Een oefening waarbij je de focus legt op diepe buikademhaling stimuleert je parasympatisch zenuwstelsel waardoor je tot rust komt. Je bereid je lichaam hiermee voor op een goede nachtrust en kunt opgebouwde spanning loslaten.

Ga op een rustige plek op je rug liggen en doe 20 diepe ademhalingen, met een langzamere uit- dan inademing. Het kan helpen om je handen op je buik te leggen, hiermee krijg je direct feedback of je ademhaling zich in de buik bevindt. 


5.      Bedenk dingen waarvoor je dankbaar bent in je leven. Door deze op te schrijven of te delen met je partner zie je wat er nog wel goed gaat in je leven en dat kan een mooie shift in je mindset inzetten. Simpele dingen als wat je die dag hebt meegemaakt of het feit dat je een dak boven je hoofd hebt werken prima. Maak het niet te moeilijk en begin je zin met “Ik ben dankbaar dat….” of “Ik ben dankbaar voor….” 

Ik besprak deze laatst in een video die ik deelde op Instagram. Volg je me daar nog niet, dan kan dat via @fitsmartpersonaltraining

 

Heb je zelf handige tips om beter te slapen? Laat ze achter in de reacties om anderen te helpen! Dit artikel delen mag natuurlijk ook altijd ? 



Mart, 2 mei 2020 10:06

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Waarom ben ik aangekomen?

Volgend artikel

5 Dingen Die We Kunnen Leren Van Ron Vlaar

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven