Hoe je een goede personal trainer wordt

Wat er nodig is om een goede trainer te zijn.

Vandaag ben ik 30 jaar geworden en over 5 dagen bestaat mijn bedrijf Fitsmart Personal training 5 jaar. Voor mij was het een mooie gelegenheid om deze blogpost af te maken, hij stond immers al een paar maanden klaar ‘on hold’.

Wat het betekent om 30 jaar te worden? Ik doe er zelf wel eens gekscherend over, en m’n vriendin vind het erg grappig om te vermelden dat ik nu wel erg oud wordt. Eigenlijk interesseert het me echter niks hoe oud ik ben of wordt. Aan de andere kant heeft het me wel aan het denken gezet. Stel dat ik over nog eens 30 jaar de leeftijd van 60 heb bereikt, en ik zou op dat moment terugkijken op mijn leven. Met wat voor gevoel zou ik die laatste 30 jaar willen herbeleven? Waarom zou ik bepaalde zaken gedaan hebben zoals ik ze heb gedaan? Zou ik spijt hebben van sommige dingen?

Wat ik absoluut NIET zou willen wanneer ik later terugkijk op mijn leven is spijt hebben van dingen die ik niet heb gedaan. Of me realiseren dat er perioden zijn geweest waarin ik ofwel zonder doel heb geleefd, ofwel zonder veel plezier te maken. Wat ik voor mijzelf als absolute doel gesteld heb, is het maximale uit het leven halen, en dat komt neer op gezondheid, fitheid, ervaringen, vrijheid en liefde.

In deze blogpost wil ik echter niet teveel ingaan op wat voor mij persoonlijk mijn doelen en geneugten van het leven zijn. Ik wil graag trainers en toekomstige trainers helpen met het aanreiken van handvatten over hoe je een goede personal trainer wordt.

De vraag wordt me dikwijls gesteld: “Hoe word ik een goede personal trainer? Welke opleidingen heb jij gevolgd en waar kan ik het beste beginnen?” Ik merk dat ik anderen inspireer met het werk dat ik doe, en hieruit vloeien deze vragen voort. Soms geef ik een kort en bondig antwoord, meestal wat uitgebreider. De laatste tijd echter heb ik enkele keren gezegd dat ik een blogpost zal schrijven over wat naar mijn mening de manier is om een goede trainer te worden, of in elk geval elke dag een stukje beter. Bij dezen heb ik daadwerkelijk de daad bij het woord gevoegd.

De meeste trainers die ik ken hebben van hun hobby hun beroep gemaakt. Klinkt geweldig, en dat is het natuurlijk ook, maar wanneer je iets leuk vindt om te doen ben je er niet ook automatisch goed in. Ligt je passie bij het sterker worden of spiermassa kweken, dan wil dat nog niet zeggen dat je dit vanzelfsprekend ook op anderen kunt overbrengen.

Een goede trainer is in mijn ogen iemand die goede resultaten behaalt met zijn cliënten. Dat is waarvoor mensen in eerste instantie bij je komen en zal dus ook bewijzen of je goed bent in wat je doet. Zelf goed in shape zijn is mooi, maar zodra je van je hobby je werk gaat maken draait het niet meer om jezelf. Anderen trainen, coachen en motiveren is iets dat je moet liggen. Je kunt het leren, maar veel gemakkelijker is het als dit in je bloed zit.

Je kunt alleen een goede trainer zijn als hier ook daadwerkelijk je passie ligt. Liefde voor wat je dagelijks doet, liefde voor het trainen en liefde voor andere mensen. Je kunt alleen écht goed worden in zaken die je leuk vindt om te doen. Het vak van Personal Trainer uitoefenen is niet moeilijk, voor mij het leukste dat er is, maar kost wel een hoop toewijding. Wanneer je agenda vol raakt, neemt niet alleen het aantal uren toe dat je aan het werk bent, maar vaak het het aantal personen aan wie je aandacht moet schenken. Elke cliënt die je ziet heeft zijn of haar pijntjes, persoonlijke verhalen en specifieke doelstelling. Niet iedereen heeft evenveel intrinsieke motivatie, soms ben jij als trainer de enige reden waarom er op een moment besloten wordt om toch weer op te staan van de bank en naar de sportschool te gaan. Het is dan ook belangrijk elke dag 100% van je energie te geven. Je bent verantwoordelijk voor de inzet van je cliënt, je zorgt er dus maar voor dat dit goed zit. 

Ik persoonlijk besteed veel energie en geld aan opleiding. Minimaal 10% van mijn jaarlijkse omzet is gereserveerd om m’n kennis en skills te verbeteren. Hoewel het soms even pijn doet als er veel geïnvesteerd dient te worden weet ik dat het zich weer terug betaald in betere resultaten voor mijn cliënten. Ik heb buiten opleidingen in Nederland ook seminars gevolgd in Engeland en Amerika. In de States heb ik ook zeer bekende en minder bekende trainers bezocht en gesproken. Je leert wat anderen goed doen, maar ook wat je zelf absoluut anders wilt doen.

Wanneer een trainer of coach uit het buitenland aangeeft een seminar te geven kun je reageren door te vragen wanneer hij naar Nederland komt. Je kunt echter ook proactief zijn en jezelf afvragen hoe je de omstandigheden zo kunt creëren dat je zelf naar Amerika gaat om het seminar te volgen.


@ CHEK facility in USA

Soms zie ik trainers die een opleiding gevolgd hebben en vervolgens nog alléén het pas geleerde in de praktijk gaan gebruiken. Alle eerder opgedane kennis en ervaring blijkt ineens overbodig, wat ten koste gaat van de resultaten van de klant. Het kan tevens geen kwaad om de stof die je ergens leert in twijfel te trekken, juist door vragen te stellen kun je nog wijzer worden. Merk je dat je met bepaalde werkwijzen betere resultaten behaalt, vraag je dan af waarom dat is en bekijk op welke wijze je wellicht beter te werk kunt gaan.

Lees, leer en absorbeer, maar vorm je eigen visie. Als personal trainer verkoop je jezelf, dus wees niet bang je identiteit te laten zien aan je toekomstige klanten. Er zijn al zoveel anderen, laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Een van de zaken die ik de laatste tijd erg betreur, is hoe trainers onderling met elkaar omgaan. Vaak wordt elkaar het licht in de ogen niet gegund, en brandt de ene trainer de andere publiekelijk af. Hoewel er verschillende meningen kunnen zijn, denk ik dat het juist van belang is om elkaar te versterken. Er is een enorme behoefte aan kennis en kunde voor onze maatschappij die steeds dikker en ongezonder wordt, laten wij als trainers juist de handen ineen slaan en respect hebben voor elkaars manier van werken.

 

3 belangrijkste pijlers om een goede personal trainer te zijn, of telkens beter te worden

 

 1. Practice what you preach. Je hoeft echt niet het hele jaar met een sixpack rond te lopen maar je moet wel zelf trainen, en weten hoe je die sixpack tevoorschijn kunt toveren. Veel trainingsuren doen soms meer dan een diploma. Natuurlijk afhankelijk van je doelgroep, maar je moet zelf in shape zijn om geloofwaardig over te komen.
 2. Werk aan zelfontwikkeling. Hoe sterker je zelf bent als persoon hoe beter je anderen kunt helpen. Mentaal ‘in shape’ zijn is wellicht nog belangrijker dan fysiek in goede conditie. Veel cliënten hebben niet alleen een stok achter de deur nodig maar vooral een coach die ze helpt issues te overwinnen en krachtiger in het leven te staan.
 3. Luister naar je klant. Luister naar wat je klant als doelstelling benoemt, en leg hem of haar niet jouw eigen doelen op. Dit is iets waarvan ik vaak zie dat het niet goed gaat. Menig trainer maakt zich hieraan schuldig, en de kans is groot dat ik dat ook wel eens gedaan heb. Heb respect voor iemands beslissing om jouw mening te bekritiseren, sta open voor een dialoog.

 


Gedeelte van boekenkast

Het hebben van ‘succes habits’ en hiernaar leven is iets wat elke dag weer het verschil maakt tussen beter worden en leven op cruise control. Door deze dagelijkse gewoonten behoud ik structuur in mijn leven en voorkom ik dat ik word meegezogen in dagelijkse beslommeringen.

Mijn succes habits:

 •  Minimaal eenmaal per dag 20 minuten mediteren
 •  Elke dag doelen stellen
 •  Goed time management
 •  Minimaal 20 minuten lezen per dag
 •  Géén negatieve of destructieve gedachten hebben (of in elk geval proberen ze zo snel mogelijk een halt toe te roepen)
 •  Elke dag iets doen voor iemand anders zonder er iets voor terug te verwachten (iemand helpen in de gym, doneren aan een zwerver, vrijwilligerswerk, maar ook het schrijven van een blogpost of artikelen op Facebook)
 • Dankbaar zijn
 • Elke dag 100% energie geven

Hou ik in godsnaam tijd overhoud? Tv kijken, de krant lezen en nutteloze tijd op Facebook doorbrengen heb ik geëlimineerd van mijn dagelijkse bezigheden.

Ik besef me heel goed dat het in Nederland not-done is om over jezelf te zeggen dat je goed bent. Toch denk ik dat ik een goede trainer ben, en zal het dan ook niet laten om mijn mening en ervaringen hier te delen. Stel je voor dat ik over 30 jaar spijt krijg dat ik het niet gedaan heb ;-)

Ook ik heb nog enorm veel te leren. “Hoe meer ik weet, hoe beter ik besef wat ik niet weet” is een bekend gezegde, en dit geldt ook zeker voor mij. Elke dag blijf ik leren, over alles wat mij een betere trainer maakt maar ook een beter persoon, partner, zoon en broer.

 

Wat zijn gewoonten die jou succesvoller hebben gemaakt in het bereiken van je doelen? Of welke zaken zou je zelf beter aan moeten pakken de komende tijd? Door ze te delen help je jezelf en anderen!

Succes!

Mart

Mart, 26 december 2013 17:24

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Raise your standards

Volgend artikel

Fitness Training Voor Vrouwen: Trainingsschema

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

 • Fitsociety
 • SmartAss
 • FitGirls
 • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven