Regelmatig worden mensen met flink overgewicht als lui of onverzorgd bestempeld. Ze zouden niet goed voor zichzelf zorgen en weinig aandacht aan hun gezondheid besteden. Maar valt dit zomaar te zeggen? Is overgewicht een keuze?

Is overgewicht een keuze?

Is overgewicht een keuze?

Iedereen weet dat overgewicht meestal wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Slechte voedingskeuzes, te weinig of verkeerde vormen van lichaamsbeweging, alcoholmisbruik, teveel stress en slaapgebrek zijn de belangrijkste oorzaken. Wanneer je je hieraan ‘schuldig maakt’ loop je een groot risico om overgewicht te hebben of te ontwikkelen.

Eigen schuld, dikke bult? Nee, ik vind van niet. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor wat je eet bij jezelf. Of je van sporten houdt of niet, het is gezond voor je. Dus gewoon doen zou je kunnen zeggen. Vaak is er echter meer aan de hand waar rekening mee moet worden gehouden.

Overgewicht

Overgewicht

Supermarkten liggen voor het overgrote deel vol met ‘voeding’ die niet goed voor ons is. Mensen hebben veel stress en er worden hoge eisen gesteld door werkgevers. Bovendien bewegen mensen steeds minder. Een paar biertjes of wijntjes ‘s avonds helpen je met ontspannen en leuke tv programma’s zorgen ervoor dat je net iets minder slaapt dan je nodig hebt.

Er is echter nog een grotere aspect dat overgewicht veroorzaakt, en dat heeft vooral te maken met de manier waarop men met stress omgaat. Voor veel mensen geeft eten troost. Het zorgt ervoor dat stress, angst of andere nare gevoelens voor even naar de achtergrond verdwijnen. Deze verlichting die het eten je brein geeft is iets wat aangeleerd is. Hoe je omgaat met emoties wordt veelal in je kinderjaren geprogrammeerd in je brein. Dus iemand die zich door een zak snoep leeg te eten fijn voelt kun je onmogelijk als lui beschouwen. Deze persoon is niet onverzorgd of heeft overgewicht omdat het hem of haar niks kan schelen.

Deze programmering in het brein is zo sterk dat er onbewust (vaak op zwakke momenten zoals bij stress of vermoeidheid) een gevoel van comfort en veiligheid wordt gezocht door te eten. Doordat deze manier om met stress om te gaan zo eenvoudig gebruikt kan worden door het brein zal deze veelvuldig worden toegepast. Het is namelijk de makkelijkste manier om met moeilijke momenten of emoties om te gaan.

NLPIn plaats van deze slechte voedingskeuzes te maken waarvan men denkt dat ze een oplossing geven voor het probleem, is het verstandiger de oorzaak aan te pakken.

Gelukkig zijn er methoden waarmee dit gedaan kan worden. Mediteren is er een van, het helpt namelijk om te denken wat je wil denken, en hierdoor te doen wat je wil doen. In een vorige blogpost kun je hier meer over lezen.

De technieken die ik als NLP practitioner gebruik zijn echter nog doeltreffender en kunnen specifieker worden gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de gevoelsomdraaitechniek. Deze techniek stelt je in staat om een gevoel dat je krijgt bij een bepaalde gebeurtenis of emotie beter te kunnen beïnvloeden. Hierdoor kun je nare gevoelens beter controleren en zelfs laten verdwijnen. Dit stelt mijn cliënten in staat om bijvoorbeeld op een stressvol moment snoep, koekjes en gebak te laten staan.

Bedenk dat jezelf slecht voelen vaak de oorzaak is van problemen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het bereiken van je fitness doelstellingen zoals afvallen, maar het staat ook een gelukkig leven in de weg.

Doordat we (onszelf) op jonge leeftijd op een verkeerde manier leren hoe we met emoties omgaan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de rest van je leven. Wanneer je leert hoe je je emoties kunt beïnvloeden zal het dus makkelijker zijn om ook in paniek situaties de juiste keuzes te maken.

 

Het krijgen van overgewicht is zeker geen keuze. Het is vaak iets wat je overkomt, en iets dat je moeilijk aan ziet komen.

 

Heb je overgewicht, dan is er natuurlijk wél de keuze om hier verandering in te brengen. Een personal trainer en lifestyle coach kan je helpen om het lichaam te krijgen dat je graag wilt hebben. Minder vetmassa, een betere gezondheid en gelukkiger worden is niet moeilijk, maar er zal wel actie ondernomen moeten worden.

Wil jij graag weten hoe ik je kan helpen, neem dan vrijblijvend contact op via mijn website www.fitsmart.nl. Ik vertel je in een persoonlijk gesprek graag hoe ik NLP, de gevoelsomdraaitechniek en andere kennis en ervaring kan gebruiken om je gewenste resultaten te bereiken.

Sportieve groet,

Mart Jansen.

Mart, 15 november 2011 13:20

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

5 manieren om de opname van je voeding te verbeteren

Volgend artikel

De kracht van meditatie

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven