Sport en Mindfulness: dé combinatie voor de beste prestaties

Acceptatie, loslaten, vertrouwen, niet-oordelen, geduld, niet-streven en een open houding. Dit zijn de zeven pijlers waar Mindfulness zich op richt. Dit klinkt wel heel zweverig… Maar hoe is het om deze pijlers invloed te laten hebben om je dagelijkse leven, en hoe kunnen zij bijdragen aan goede sportprestaties?

Een aantal weken geleden schreef ik een blog over Mindfulness, waar ik toen net een week mee bezig was. Nu 6 van de 8 lessen erop zitten, vind ik het tijd voor een nieuwe blog om jullie hier wat meer over te vertellen. Voor degenen die mijn vorige blog niet hebben gelezen: Mindfulness is “een training die meditatie- en yogatechnieken combineert met aspecten van cognitieve gedragstherapie, om te leren accepteren dat gedachten en gevoelens zijn zoals ze zijn”. Dit is even een kort door de bocht beschrijving, maar laat wel ongeveer zien waar de training voor staat. Voor klanten van Fitsmart, die al goed bezig zijn met gezonde voeding en regelmatig trainen, kan deze cursus een goede aanvulling zijn. Er is zelfs een boek geschreven over het effect van Mindfulness op sportprestaties!

 

Maar eerst even over mijn ervaringen van de afgelopen weken. De cursus is nu op driekwart van de lessen, dus het lijkt me een goed moment voor een tussentijdse evaluatie. Om de afgelopen lessen met één woord te beschrijven zou ik zeggen: nuttig! Ook al vond ik het allemaal maar zweverig klinken voordat ik begon; nu weet ik dat dat niet het geval is, en dat Mindfulness een aanvulling kan zijn voor iedereen. Sterker nog, ik denk dat het doen van deze cursus en/of het regelmatig beoefenen van meditatie en yoga een belangrijke manier is om jezelf te leren kennen en stevig in je schoenen te staan. Ik heb in deze korte periode geleerd dat het helemaal niet zo erg is om af en toe op iemand anders te leunen, omdat een mens simpelweg niet alles alleen kan doen. Ook voel ik beter aan wanneer het tijd is voor ‘een 3-minuten ademhaalmomentje’. Daarnaast is ook mijn nachtrust verbeterd en herken ik mijn eigen grenzen sneller. Allemaal dingen die voor ieder mens van belang kunnen zijn!

 

 

Naast de waarde die Mindfulness heeft voor het dagelijkse leven, kan het ook helpen bij het behalen van de ultieme sportprestatie. Veel mensen kijken op van de link tussen sport en Mindfulness, maar eigenlijk is het een heel logisch verband. Edith Rozendaal, sportpsychologe, heeft het boek ‘Sport Mindfulness’ geschreven, waarin zij vertelt wat dit verband inhoudt. In dit boek beschrijft zij het leven van vier prestatiegerichte sporters, die net als alle sporters moeten dealen met verlies, blessures en twijfels. Iedere sporter krijgt hiermee te maken, en de manier waarop je omgaat met deze zaken is cruciaal.


Sports Mindfulness

Sports Mindfulness


 

 

 

 

Denk eens aan sporters als Roger Federer en Usain Bolt. Het moet je dan opvallen dat zij vaak evenwichtig en in balans overkomen, terwijl ze wel zeer gepassioneerd met hun sport bezig zijn. Zij hebben een goede balans tussen voldoende ontspanning en de perfecte concentratie. Mindfulness draagt bij aan het creëren van ‘zijn in het moment’, wat bijvoorbeeld de concentratie bevordert en het omgaan met pijn vergemakkelijkt. Daarnaast zorgt Mindfulness ervoor dat je zaken in het leven meer in perspectief gaat zien. Relativeren wordt makkelijker, net als het aangeven van je eigen grenzen. Zo creëert het meer motivatie, en wordt het duidelijk wanneer je net wat meer gas moet geven óf juist een beetje moet inhouden!

 

savouring, mindfulness and flow

savouring, mindfulness and flow

 

 

 

Ik kijk uit naar de twee lessen die nog gaan volgen de komende weken, net als de stiltedag die gepland staat voor komende zondag. Stiltedag? Ja, een dag(deel) waarin je geacht wordt stil te zijn hoort ook bij de cursus. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden, maar dat lees je in mijn volgende blog!

Anne.

Mart, 17 januari 2013 17:36

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

De 10 meest gemaakt fouten bij het bereiken van jouw droomlichaam.

Volgend artikel

De 6-12-25 workout

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven