Visualiseer jezelf naar succes

Visualisatie is niet alleen voor topsporters een belangrijke tool om hun doel (een overwinning) te bereiken. Ook wanneer je fitter wilt worden, een bepaald vetpercentage nastreeft of een gespierder lichaam wilt krijgen is dit een handige methode om je sneller te krijgen waar je wilt zijn.

Sommigen zullen dit artikel ongetwijfeld een beetje vaag of zweverig vinden. Ik adviseer je om desondanks niet te stoppen met lezen maar even doorlezen tot de laatste letter en achteraf te bedenken wat je ermee doet. De beste dingen in je leven vinden plaats buiten je comfort zone dus wellicht staan je mooie zaken te wachten wanneer je deze tips over visualisatie in de praktijk brengt.

Visualisatie Fitness

Visualisatie Fitness

Wat is visualisatie?

Heel simpel, in je hoofd een beeld maken van iets dat je graag wilt. Dit kan een situatie zijn, zoals een liefdevolle relatie of een sixpack maar ook iets materialistisch zoals een mooie auto of je droomhuis aan het strand.

Een topsporter ziet al voordat de wedstrijd begonnen is hoe hij met zijn tegenstander speelt. Hij laat hem alle hoeken van het veld zien, voelt de adrenaline door zijn lichaam gieren en veegt in gedachten de zweetdruppels van het voorhoofd. Euforisch hoort hij bij het maken van een doelpunt het geklap van de toeschouwers en voelt de dreunen die hun voeten maken op de tribunes. Ondanks de verzuring die hij voelt in zijn spieren weet hij elk duel te winnen van een tegenstander die fysiek sterker is.

Dit visualiseren, het creëren van de beelden die in je gedachten spelen en waarvan je wilt dat ze werkelijkheid worden zal ervoor zorgen dat je makkelijker je doel (de tegenstander de baas zijn zoals in het voorbeeld van de sporter) bereikt.

De beelden die je maakt in je hoofd moeten voelen als de werkelijkheid. Je kunt je brein makkelijk voor de gek houden, maak hier gebruik van. Je brein kent namelijk geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Door je eigen werkelijkheid te programmeren in je brein zal je onderbewustzijn worden geprogrammeerd om de visualisatie werkelijkheid te maken, omdat het in principe al werkelijkheid is!

Hoe vaker we iets doen, hoe makkelijker het wordt. Hoe makkelijker we iets doen, hoe meer ons brein het zal willen doen. Ons brein wordt verslaafd aan de emotie van de herhaling en zal dus telkens terug willen naar de situatie die je zelf gecreëerd hebt. Wanneer je dus regelmatig visualiseert dat je succesvol bent in de gebieden waarin je dit wilt zijn wordt het je makkelijker gemaakt dit te bereiken.

Visualisatie doelen bereiken

Visualisatie doelen bereiken

 

Werkwijze:

1. Zoek een plek op waar je rust hebt en niet gestoord kunt worden. Telefoon uiteraard uit.

2. Met je ogen dicht bedenk je wat je graag wilt hebben/bereiken. Maak hier een film van, en ben niet bang om te overdrijven!

3. Voel, hoor en zie alles zo gedetailleerd mogelijk. Geur en smaak zijn extra’s.

4. Emoties zijn gevoel! Ga zoveel mogelijk op in de beelden die je hebt.

5. In je visualisatie mogen best wat dingen voorkomen die niet perfect zijn, maar hou vast aan positieve gedachten.

6. Herhaal dit dagelijks, of zelfs tweemaal per dag.

De meeste mensen zijn ontzettend goed in het visualiseren van dingen die ze NIET willen, maar andersom is net zo makkelijk, veel leuker en met een mooiere uitkomst.

Geef zoveel mogelijk beelden, geluid en gevoel aan je emoties. Hoe specifieker, hoe beter je brein het oppakt. Door exact te voelen hoe blij je bent wanneer je in de spiegel kijkt nadat je 10 kilo bent afgevallen en de trotse blikken en schouderklopjes te ontvangen van vrienden en familie zal je visualisatie beter worden vastgelegd. Voel de energie en opgewektheid letterlijk door je lichaam stromen. Geur en smaak kunnen ook, maar vooral het zien, horen en voelen geeft goede resultaten.

Visualisatie & emotie x herhaling = de formule. Het herhaaldelijk voorstellen van de beelden samen met de emoties die erachter schuil gaan zorgt ervoor dat je onderbewustzijn wordt geprogrammeerd om de visualisatie werkelijkheid te maken, omdat het daar al werkelijkheid is!

 

Voorbeeld:

Maak een film van hoe je ‘s ochtends met veel energie wakker wordt, vrolijk de deur uit gaat en een fijne werkdag beleefd. Je hebt je voeding goed voorbereid, kunt zelfs wat collega’s tips geven en stimuleren gezond te eten, en bent trots op jezelf omdat je datgene doet waarvan je weet dat het niet altijd makkelijk is. Na het werk ga je direct door naar de sportschool waar je enthousiast aan je warming-up begint. Zodra je je personal trainer ontmoet voel je dat je een uitputtende maar geweldige training gaat beleven. Een training waardoor je ‘s avonds moe maar voldaan thuis komt en tevreden kunt gaan slapen.

Voeg veel gevoelens, belevingen, beelden en geluiden toe aan je filmpje voor een beter effect. Maak het zo mooi als je wilt, en laat je zeker niet beperken door gedachten dat iets niet kan of geen werkelijkheid zou kunnen worden. Het is jouw droom, dus niks is te gek.

 

Let op: met alleen visualiseren kom je er niet! Je onderbewustzijn gaat ervoor zorgen dat je kansen aangereikt krijgt en creatieve ideeën bedenkt om succes te bereiken, maar je moet wel actie ondernemen. Action = Results!

Sportieve groet,

Mart Jansen.


Mart, 11 november 2012 17:50

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Mindfulness: leven met aandacht

Volgend artikel

Van bananen word je dik

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven