Leef jij of laat je je leven?

Leef jij je leven zoals je zou willen? Benut je je volledige potentieel en kijk je met tevredenheid naar datgene je elke dag doet? De meesten zullen hier niet volmondig ‘ja’ op kunnen antwoorden.

Veel mensen leven vanuit twijfels, angst en onzekerheid. Jammer, want dit houdt je tegen om te doen waarvoor je gemaakt bent en om met plezier je leven te leiden. (Leiden in plaats van lijden ;-) ). Bovendien is het niet nodig!

Wellicht beïnvloed door de mening van anderen of wensen van ‘de maatschappij’ en daardoor beperkt in het ontwikkelen van hun ‘beste ik’ kiezen mensen vaak voor de veilige weg. Datgene doen wat je gewend bent, wat vertrouwd voelt en waarmee je niet de mist in kunt gaan. ”Wat als….” en “Maar stel nou dat…..” en “Ik kan dit niet omdat….” zijn stemmetjes in je hoofd die opkomen wanneer je denkt aan iets dat nieuw voor je is, of wanneer je voor een uitdaging staat.

 

Comfort Zone

Comfort Zone

 

Ik hoor het zo ongeveer elke maand wel van mensen. ‘Ik wil nog niet naar de sportschool want ik voel me te dik. Pas als ik afgevallen ben durf ik die eerste stap te zetten.’ Of, ook niet onbekend bij veel mensen: ‘Ik stop pas met roken als mijn partner ook stopt, anders is het te moeilijk’.

Wat denk je dat het meeste resultaat oplevert? Iets dat makkelijk te creëren is of iets dat wat meer moeite kost? Waarvoor zul je jezelf uiteindelijk dankbaarder zijn? Wat geeft je het meeste zelfvertrouwen wanneer je het behaald hebt?

Mensen vragen mij wel eens hoe het komt dat ik zo relaxed ben. “Zelfs als dingen tegen zitten blijf je zo ontzettend kalm en weet je er iets positiefs in te zien.” Dit komt door mijn opvoeding maar grotendeels door NLP en het stretchen van mijn comfort zone. Nieuwe uitdagingen aangaan, het onbekende opzoeken en mensen ontmoeten.

Als voorbeeld wil ik graag 3 beslissingen met jullie delen die mijn leven hebben veranderd. Beslissingen die ik genomen heb op momenten dat ik heel erg weinig zekerheid had in een goede afloop, niet wist wat me te wachten stond en die dus behoorlijk ver buiten mijn comfort zone lagen. Achteraf bleken ze de beste beslissingen ooit!

1. Reis naar Australië. Toen ik besloot in m’n eentje te gaan backpacken, inmiddels zo’n 5 jaar geleden, gaf dat een hele hoop onzekerheden. Ik had in die tijd een vriendin, en er was natuurlijk een kans dat het een negatieve impact zou hebben op onze fijne relatie. Wat zou er gebeuren als ik ter plekke geen werk kon vinden? Genoeg gespaard om 9 maanden alleen maar leuke dingen te doen had ik niet. En hoe zou het zitten bij thuiskomst? Wellicht ook moeite met een baan vinden, en hoe moet ik überhaupt omgaan met heimwee? Stel dat een van m’n ouders ziek wordt, of er iets gebeurt met mijn broers? Als ik mijn vrienden lange tijd niet zie, hoe moet dat dan als ik weer terug ben?

Aan de andere kant van de wereld verblijven geeft behoorlijk wat om over na te denken…

2. Mijn onderneming Fitsmart Personal Training starten. Van nature ben ik geen ondernemer. Ik wist wat ik leuk vond om te doen, mensen helpen met hun gezondheid en fysieke voorkomen, maar van bedrijfsvoering, marketing, sales en administratie had ik werkelijk geen kaas gegeten. In tijden van financiële onzekerheid een bedrijf beginnen in iets, wat ik in die tijd dacht, wat als een luxe gezien wordt?

Alleen Hollywood sterren betalen toch voor personal training?

Ook voor de derde grote beslissing die ik genomen heb en geheel buiten m’n comfort zone ligt zijn een hoop bedenkingen te verzinnen. Ik heb me namelijk ingeschreven voor een wedstrijd ‘Mens Athletic Physique’. Een wedstrijd waarin deelnemers worden beoordeeld op hun fysieke voorkomen, dat atletisch gespierd en in symmetrie dient te zijn.

Op het podium stappen is voor mij een grote stap. Mezelf zo in de spotlight zetten is voor mij, als introvert persoon niet iets wat ik makkelijk doe. Ondanks dat m’n fysiek prima in orde is om te winnen is het jezelf tentoonstellen héél ver buiten m’n comfort zone.

Redenen om het niet te doen zijn er genoeg! Wat zullen mensen van me denken? Word ik straks gezien als ‘patser’ en gaat het me klanten kosten? Wat als ik niet goed genoeg ben, en als laatste eindig? M’n ouders komen niet kijken, wat kan ik nou presteren zonder hun steun? Met kersverse schoonouders telkens moeten zeggen dat je geen toastje wilt, en ‘nee sorry, geen biertje, ik drink alleen water’ word je dan niet als rare vogel gezien?

Ook de voorbereiding, of beter gezegd de planning was niet ideaal. Juist in de laatste weken komt het eten en trainen erg strikt, en laat ik nou net in die periode een opleiding gepland hebben staan waarvoor ik elke dag van 8 tot 0.30 van huis ben, 3 dagen lang.

Kortom, heel veel redenen om deze wedstrijd vooral NIET te doen. Eerlijk gezegd heb ik twee maal gedacht om het af te blazen toen het even tegen zat. Maar op die momenten is het fijn als er iemand is die je een schop onder je kont geeft!

De reden om het wel te doen? JUIST omdat het zo ver buiten m’n comfort zone is, gaat het me geweldige resultaten opleveren. Ik ga uit van mijn eigen kracht en dat is het enige waar ik invloed op heb. De resultaten zullen we zien op 9 december, wanneer de wedstrijd plaats vindt.

En kijk eens naar de eerste 2 voorbeelden die ik genoemd heb. Mijn backpack avontuur in Australië was de beste tijd uit m’n leven. Ik heb veel geleerd over mezelf, andere culturen en ben wereldwijs geworden. Veel leuke mensen ontmoet, en vrienden over de hele wereld aan over gehouden.

Ik heb nu een geweldige onderneming waarmee ik elke dag mensen kan helpen hun potentieel te vervullen en ze helpen gelukkiger te worden. Ik kan me ontwikkelen, nieuwe concepten bedenken en zo mijn volledige potentieel benutten. Dit had ik absoluut gemist wanneer ik me had laten leiden door angst, onzekerheid en twijfels.

###pblogpost over de actie die ZIJ genomen heeft om ergens verandering in aan te brengen. Hoewel ze aanvankelijk twijfels had over mindfulness heeft ze inmiddels ontdekt dat het een verstandige beslissing was!

Tips voor een goede start: doe regelmatig iets dat je eng vindt of dat nieuw voor je is. Op deze manier train je jezelf uitdagingen op te zoeken en je comfort zone te ‘stretchen’.

Voorbeeld: Stap nu eens wél op die erg aantrekkelijk meid of jongen af in de kroeg, zonder je op het laatste moment om te draaien. Wil je meer geld verdienen? Vraag eens aan je werkgever wat je voor hem kunt doen om elke maand 10% meer salaris te krijgen.

Voor het bereiken van een platte buik, minder vetmassa en een betere gezondheid helpt het natuurlijk niet om elke avond op de bank te zitten en tv te kijken. Ook hier kun je beter buiten je comfort zone treden en actie ondernemen. Schrijf je gerust in bij een sportschool, niet iedereen daar is een Victoria’s secret model of heeft de spierballen van Justin Bieber ;-)

Personal trainers zijn er om je te helpen. Ze bijten niet, dus zo héél erg kan het niet zijn…

Sportieve groet,

Mart Jansen.

Mart, 4 december 2012 17:43

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Advies voor iedereen die aan spinning en RPM doet

Volgend artikel

Mindfulness: leven met aandacht

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven