3 Fouten Die Ik Als Personal Trainer Gemaakt Heb (en hoe jij hiervan kunt leren!)

Van fouten maken leert men. Als iemand anders het voor je doet is het nog mooier, dan hoef je het zelf niet meer te doen ;-) Bij dezen deel ik de 3 grootste fouten ik als personal trainer gemaakt heb en hoe jij hiervan kunt leren.

 

In een eerdere blogpost schreef ik wat er in mijn ogen nodig is om een goede personal trainer te worden. De manier waarop ik nu te werk ga verschilt wellicht niet erg veel van hoe ik begonnen ben als personal trainer, toch zijn er enkel cruciale verschillen in hoe ik resultaat bereik met cliënten.

De drive om mensen te helpen en anderen te motiveren en inspireren is er altijd geweest. Toch zijn er zaken die beter hadden gekund. ‘Hoe meer ik weet, hoe meer ik besef wat ik NIET weet’ is wel van toepassing op de zaken die ik hier met je ga delen.

Bij dezen: de 3 fouten die ik als Personal Trainer gemaakt heb:

 

1. Denken dat calorieën niet belangrijk zijn. De paleo hype, het ‘schoon’ moeten eten en denken dat elke calorie anders is heeft de focus afgeleid van het aantal calorieën dat cliënten eten. Met mijn adviezen om vooral ‘echte voeding’ te eten en niet te letten op hoeveel energie er binnen komt zijn gewenste resultaten achter gebleven. Het is erg makkelijk om met wat olijfolie hier, een beetje geitenkaas daar en een handje noten af en toe een behoorlijk aantal calorieën binnen te krijgen.

Hoe doe ik het nu: Het overgrote deel van mijn cliënten heeft als doelstelling vetmassa te verliezen. Het aantal calorieën dat wordt ingenomen is de allerbelangrijkste factor voor het bereiken of achterblijven van succes. Het is dus absoluut nodig om te tracken of iemand goed op weg is. De manier waarop dit het beste gedaan wordt verschilt per persoon, iedereen is anders en prefereert een andere manier. Dat er zicht moet zijn in de hoeveelheid energie die wordt geconsumeerd staat echter als een paal boven water.

2. De term ‘Functioneel Trainen’ misbruiken. Zelf heb ik in mijn ruim 14 jaar ervaring met fitness goede resultaten behaald met ‘simpele’ krachttraining. Door het trainen van voornamelijk de grote oefeningen als squats, deadlifts, overhead presses en chin-ups ben ik sterker geworden, heb ik spiermassa opgebouwd en heb ik lichamelijke klachten verholpen. Toch dacht ik dat mensen die met personal training aan de slag willen vooral fancy oefeningen nodig hadden die niemand anders deed in de sportschool. Lunges op een BOSU bal, dumbbell presses stabiliserend op een Swiss ball en niet te vergeten de ‘one-arm cable row standing on one foot with unilateral dummmell-overhead press’. De manier van trainen moest vooral ‘functioneel’ zijn, een term waarvan ik toentertijd dacht dat het inhield dat elke spier in het lichaam tegelijkertijd getraind diende te worden om zodoende voorbereid te zijn op het dreigen je enkel om te slaan op de stoeprand terwijl je een zware boodschappen tas draagt. Bovendien moest het er cool uitzien om de cliënt een toffe ervaring te geven.

Hoe doe ik het nu: ‘Functioneel Trainen’ wil zeggen dat je datgene doet waardoor je de gewenste doelen bereikt. Een bench press is dus perfecte functionele training als je je borstspieren wilt ontwikkelen, het is niet nodig om deze uit te voeren op een Swiss ball om zodoende tegelijkertijd je core te trainen. Een ondernemer die veel stress heeft en een zittend beroep zal met een doelstelling om fitter te worden heel anders trainen dan een jonge gast die een ‘strandkast’ wilt worden. De eerste persoon zal vooral mobilisers nodig hebben en beter moeten leren bewegen terwijl de ander zwaar kan deadliften en squatten, zoals ik zelf altijd heb getraind. De term functioneel trainen heeft nu voor mij de betekenis vooral te doen waar de persoon beter van wordt en dit heeft niks te maken met interessant ogende oefeningen of uniek bezig willen zijn.

3. Teveel in detail treden. Glutenvrij eten, zuivel vermijden, 6 maaltijden per dag moeten eten en koolhydraten en eiwitten gescheiden eten van elkaar. Enkele voorbeelden van teveel in detail treden bij voedingsadviezen. Hoewel het voor sommige mensen een waardevolle uitkomst biedt geldt het lang niet voor iedereen als een must om beter te presteren en zich goed te voelen. Bovendien zijn dergelijke zaken slechts bijzaak áls ze al nodig zijn om goede progressie te boeken. Wanneer iemand met overgewicht bij me kwam met het doel af te slanken gaf ik vaak zoveel advies dat hij of zij de belangrijkste zaken vergat.

Hoe doe ik het nu: ‘Stick to the basics.’ Hoewel sommigen véél informatie kunnen opslaan en hier direct mee aan de slag gaan is het voor de meeste mensen gewoonweg teveel om alles ineens te doen. Gedragsverandering kost tijd en toewijding en het is belangrijk kleine stappen te maken. Door met de belangrijkste zaken te starten worden zowel op korte termijn de beste resultaten behaald en is de kans op lange termijn succes ook vele malen groter.

Gelukkig kan ik nu terugkijken en zien wat er de afgelopen jaren beter had gekund in mijn werk als personal trainer. Ongetwijfeld zullen er meerdere zaken zijn die hier genoemd konden worden maar het doet deugd te zien dat ik als persoon en als trainer elke dag groei.

Om jou te kunnen laten profiteren van de kennis en ervaring die ik nu heb kan ik je garanderen dat je resultaat bereikt. Wanneer je wilt werken aan een sterker, gezonder lichaam en meer zelfvertrouwen neem dan contact op via www.fitsmart.nl om te bespreken hoe we te werk kunnen gaan.

Er zijn op dit moment 2 (ochtend)plekken vrij om te starten met personal training. De trainingen zullen plaats vinden binnen Sportspalace te Nijmegen. Wanneer je snel reageert heb je de grootste kans om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan.


PS: Wat zijn zaken die jij gemaakt hebt en je resultaat in de weg hebben gestaan? Wellicht herken je enkele zaken of heb je heel andere fouten gemaakt? Ben je zelf personal trainer en heb je zaken die je nu heel anders doet dan voorheen? Deel het om anderen te helpen!

Sportieve groet,

Mart.

Mart, 7 januari 2014 17:21

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

3 Wijze Lessen Van Mijn Chiropractor

Volgend artikel

Raise your standards

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven