Ron Vlaar is een held. De beste man in het Nederlands elftal heeft ons op de been gehouden tegen de gevaarlijkste spitsen van de wereld. Een rost in de branding, onze Ron beton.

Mede dankzij personal trainer Hans Kroon van Fitnesscentrum Noord te Rotterdam ben ik de afgelopen 5 weken veel te weten gekomen over Ron Vlaar. Dat Ron een uitmuntende voetballer is wist ik al, maar doordat Hans op Facebook veel berichten deelde over de mens achter de voetballer ben ik me gaan inlezen. Wie is Ron precies? En hoe komt het dat hij op dit wereldkampioenschap zo buitengewoon goed presteert? In dit artikel lees je hoe hij tot de top prestaties van dit WK heeft weten te komen.

5 Dingen die we kunnen leren van Ron Vlaar

1. Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt. Ron is niet het type voetballer dat geboren is met een uitmuntende techniek of oogstrelende bewegingen. Wat Ron wel heeft is een enorme drang om elke dag een betere versie van zichzelf te worden. 100% toewijding heeft hem een basisplaats in Oranje opgeleverd ondanks persoonlijke tegenslagen en enkele fikse blessures. In plaats van bij te pakken neer te zitten heeft het Ron doen beseffen dat hij nóg harder moest werken om fysiek terug te komen en zelfs nog sterker te worden.

2. Focus leggen op lange termijn doelen. “Ik ben al twee jaar bezig met dit toernooi. Ik heb hier alles voor opzijgezet. Alles gedaan om hier te presteren, om optimaal fit te zijn.”  Sinds de dramatische uitschakeling van Nederland op het EK van 2012 had Ron het doel om maximaal te presteren op het WK van 2014. De gehele verdediging van het Nederlands elftal is vernieuwd, maar Ron is er nog steeds bij. Door zijn visie op de toekomst te richten en te weten waar hij wilde staan is het zover dat hij nu een vaste plek heeft binnen Oranje. Ron wist jaren geleden al dat hij een belangrijke rol kon gaan spelen binnen het Nederlands elftal en heeft een lange weg afgelegd om hier te komen.

3. Winnen in sport is grotendeels mentaal. Wanneer je mentaal sterk in je vel zit zal je hier de vruchten van plukken, zeker op sportief gebied. Meditatie heeft Ron de innerlijke rust gegeven die hem geholpen heeft te komen waar hij nu staat. Visualisatie technieken en zijn energie richten op een positieve uitkomst van wedstrijden zijn de perfecte voorbereiding voor Ron om fysiek te pieken op de momenten dat het nodig is.

4. Think outside of the box. Ron weet dat je met behulp van krachttraining een betere voetballer wordt. Ondanks dat het nogal controversieel is nam Ron een eigen personal trainer in de hand, Hans Kroon, om maximale fitheid te bereiken. Ron kijkt naar andere sporters, hoe zij tot maximale prestaties komen en is altijd op zoek naar werkwijzen en visies waar hij voordeel uit kan halen. Boven op het eerder genoemde mediteren heeft Ron dus proactief gezocht naar manieren om het maximale uit zijn lichaam te halen, ook al is dat in de voetbalwereld niet gebruikelijk.

5. Je kunt niet overal goed in zijn. Hoewel Ron gisteren de beste wedstrijd uit zijn leven speelde heeft ook hij zijn beperkingen. Ron is geen penalty nemer en had dus niet (als eerste) op de elfmeterstip moeten staan. In onderstaande video hoor je Ron zeggen (2:00) dat hij nooit wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Maar misschien had Ron die penalty wel helemaal niet moeten nemen, ook al vraagt de coach erom. Het is in het dagelijks leven niet alleen een kunst om datgene te doen waar je goed in bent, maar ook durven nee te zeggen tegen dingen die een ander beter kan dan jijzelf.

De nabeschouwing van Ron

Ron mag dus met recht een held genoemd worden. Ook de grootste helden falen wel eens en daar is niks mis mee. Falen kan alleen wanneer je actie genomen hebt, wanneer je de ‘guts’ hebt getoond om ergens voor te gaan. Wanneer je vervolgens faalt is dat eigenlijk geen falen. Het is een manier om uit te vinden dat iets niet werkt en kan dus beter feedback genoemd worden. Ron zal de volgende keer wellicht geen strafschop meer nemen maar mag met recht de beste man aan Nederlands zijde genoemd worden!

 

Jij kunt net als Ron de held worden van je eigen leven. Hard werken om zowel op korte als lange termijn je doelen na te streven. Hiervoor zal een mentale knop om moeten en dien je 100% verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid, prestaties en toekomst. Gelukkig zijn er veel (fitness) professionals die je hierbij kunnen helpen. Je hoeft namelijk niet overal goed in te zijn. Jij geeft maximale inzet, de tools en kennis van een personal trainer doet de rest.

Wil je weten wat ik als personal trainer in Nijmegen voor jou kan betekenen? Ik help je graag met vetmassa verliezen, meer energie krijgen, rug- en nekklachten verminderen en beter presteren in je werk of onderneming. Neem contact op via de website voor een vrijblijvende kennismaking.

Mart Jansen

Mart, 10 juli 2014 18:15

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Slapen in tijden van crisis, 5 tips voor een betere nachtrust

Volgend artikel

3 Wijze Lessen Van Mijn Chiropractor

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven