De kracht van meditatie

'

Eerlijk gezegd? Als je mij 5 jaar geleden gevraagd had wat ik van meditatie vond had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken. Ik was er niet bekend mee en vond het maar iets voor hippies. Mediteren, waar is dat nou goed voor?


Meditatie

 

Nu weet ik wel beter. In september 2007 ben ik vertrokken naar Australië waar ik 9 maanden rondgereisd heb. Het was de eerste keer dat ik alleen op reis ging, en ook de eerste keer buiten Europa. In de geweldige tijd die ik hier beleefd heb kwam ik regelmatig in aanraking met meditatie, al had ik er zelf nog steeds geen ervaring mee. Wel kreeg ik vaker van andere backpackers te horen dat ze veel voordelen hadden van het mediteren. Het werd vaak beoefend in plaatsen als Byron Bay, waar veel surfers een laid-back lifestyle leiden.

Het was echter pas in Thailand dat ik écht in aanraking kwam met het mediteren. In een klooster tussen de monniken heb ik een halve dag mogen ervaren wat het is om in stilte te leven. Ondanks dat ik toen nog redelijk sceptisch was over de voordelen zag ik wel van dichtbij wat deze monniken voor positieve kracht en rust uitstraalden. Eenmaal terug in Nederland duurde het toch ruim een half jaar voordat ik besloot dat het tijd was om regelmatig te gaan mediteren.

Klooster Thailand


Samen met een vriend ging ik enkele keren naar de studentenkerk bij de R.U. in Nijmegen. Het uurtje mediteren hier gaf me energie, en bovendien meer focus. Toch vond ik het lastig om het mediteren thuis op te pakken. Het bleef bij die ene keer per week, ook al wist ik dat het me meer voordelen zou brengen als ik het vaker zou doen.

 

Bij Health City, de sportschool waar ik werkzaam ben als personal trainer, werkte een collega die van baan ging veranderen. Hij wilde aan de slag als meditatieleraar bij Zen.nl in Nijmegen. Hij raadde me aan om het mediteren nou een eens serieus op te gaan pakken en een open dag te bezoeken.

Sinds ik als personal trainer en lifestyle coach aan de slag ben gegaan 3 jaar geleden, is mijn agenda voller en voller geworden. Dit is hartstikke mooi, maar vergt wel wat energie. Omdat ik veel contact heb met mensen is het belangrijk dat ik de hele dag zoveel mogelijk focus heb. Ik wil met al mijn aandacht bij mijn werk zijn en het is dus belangrijk dat ik mijn concentratie lang vast kan houden. Met deze gedachten en doelstelling wilde ik gaan mediteren.

Veel mensen hebben vaak de neiging om nieuwe dingen zelf uit te zoeken. Ik wist hoe te mediteren, maar ook dat ik om het echt goed te doen meer begeleiding nodig had. Zo is er natuurlijk een automonteur om je auto te repareren (of je moet Toyota rijden..), ga je naar de huisarts als je blindedarmontsteking hebt en schakel je de hulp in van een personal trainer als je je fitnessdoelstellingen wil bereiken.

Sinds 5 weken volg ik de beginnerscursus mediteren bij Zen.nl. Elke woensdagochtend krijgen we in bijna 2 uur les over hoe te mediteren, uitleg over de positieve effecten ervan en andere wijze levenslessen. Het huiswerk dat we meekregen was niet misselijk, per direct elke dag tweemaal 20 minuten mediteren. Vaak moeilijk, ik denk immers belangrijkere dingen te doen te hebben, maar toch heb ik me er de eerste weken aardig aan weten te houden.

 

zen.nl

Ik merkte direct resultaat, al na 2 dagen. Meer energie, betere nachtrust en meer concentratie. Tijdens gesprekken was ik volledig geconcentreerd op mijn gesprekspartner en dwaalden mijn gedachten niet af zoals voorheen wel een gebeurde. Als ik thuis bezig was achter de laptop met administratie of het schrijven van een blogpost ging dit makkelijker dan eerst, normaal gesproken had ik sneller afleiding doordat Facebook plotseling om aandacht vroeg.

Vorige week heb ik het mediteren een beetje laten verslappen. De tweemaal per dag 20 minuten werden niet gehaald, het werd slechts 5 keer in een week in plaats van de 14 keer. Ik was met veel dingen bezig, soms pas laat thuis, had plannen die ik op papier wilde zetten en natuurlijk ben ik personal trainer, dus veel met mijn cliënten bezig. Ondanks dat ik merkte dat ik iets de opgebouwde voordelen verloor was het geen ramp, ik moest gewoon weer meer gaan mediteren. Sinds ik deze week weer steevast tweemaal per dag ga zitten en het als een uitdaging zie om het vol te maken lukt het perfect. Mediteren is niet moeilijk, je moet het gewoon doen. Net als met fitness, vaak heb je geen zin om naar de sportschool te gaan, maar als je eenmaal klaar bent voel je je heerlijk.

 

10 voordelen van meditatie:

1. Concentratie en focusvermogen nemen toe

2. Kwaliteit van slaap verbetert en inslapen wordt makkelijker

3. Beter kunnen ontspannen

4. Alertheid, creativiteit en intelligentie nemen toe

5. Meer energie

6. Bewuster leven

7. Bloeddruk gaat drastisch omlaag

8. Maag en darmfunctie verbeteren

9. Angsten en stressgevoelens nemen af

10. Toename in gevoel van eigenwaarde

Er zijn nog veel meer voordelen van meditatie, en waarschijnlijk zijn nog niet eens alle voordelen bekend. De invloed van meditatie op het brein wordt nog verder onderzocht, en steeds vaker worden nieuwe positieve effecten bekend.

Denk je net als ik vroeger dat mediteren niks voor jou is, of vind je het voor hippies, probeer het gewoon eens. Je kunt pas echt over iets oordelen als je er kennis mee hebt gemaakt. Achteraf had ik graag gewild dat ik eerder begonnen was!

 

Tip voor mensen die weinig tijd hebben voor meditatie: Dankzij mediteren kun je de dingen die je doet sneller en met meer aandacht volbrengen. Dit scheelt kostbare tijd en zorgt voor meer resultaat. Uiteindelijk levert het dus tijdwinst op!

Mediteer jij al, of juist niet? Ik hoor graag over je ervaringen!

 

Sportieve groet,

Mart Jansen.

Mart, 15 oktober 2011 14:44

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Is overgewicht een keuze?

Volgend artikel

Als personal training, gezonde voeding en op tijd slapen niet meer helpt.

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven