Stressvrij leven, een mooi streven?

Stress kan je enorm in de weg zitten en zowel mentale als fysieke problemen opleveren. Het vermijden van stress is dus waardevol zou je denken. Wat echter niet vergeten moet worden is dat stress een prikkel is, die kan leiden tot verhoging van de belastbaarheid en dus functioneel genoemd mag worden.

Stress vormt pas een probleem wanneer er geen controle meer is. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij het overzicht volledig verloren is of bij schaarste aan geld of voeding. Dit zijn zoals gezegd vormen van slechte stress, ook wel distress genoemd.

Goede stress bestaat wel degelijk en kan zoals eerder genoemd een prikkel geven waaruit iets waardevols kan ontstaan, wanneer er aan 3 voorwaarden worden voldaan. Namelijk, er moet een uitdaging aanwezig zijn, als tweede moet de situatie moet net onder controle zijn en de derde voorwaarde is dat er snel feedback van succes is. Zelfs als de bezigheid zelf niet leuk is om te doen kan er na het voltooien een gevoel van gelukzaligheid optreden. Deze goede stress heet eustress en de staat waarin je verkeert wordt wel 'in de flow zijn' genoemd.

Het creëren van een stressvrij leven is, zoals je nu kunt beoordelen, niet gewenst. Stress is een onderdeel van het leven en vaak ontstaan de beste zaken wanneer er een vorm van stress aanwezig is. Het is zodoende waardevol om stress te leren managen in plaats van de vermijden. Heb je last van stressvolle situaties in je leven, dan kun je bijvoorbeeld door middel van ademhalingsoefeningen en het opwekken van positieve emoties het zenuwstelsel in balans brengen.

Heb je vragen over wat je bijvoorbeeld kunt doen om de controle terug te krijgen en kun je wel wat stressmanagement gebruiken? Stuur je vraag in een privébericht en we helpen je graag op weg!

Mart, 10 januari 2017 19:40

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Hoe val ik wanneer ik antidepressiva gebruik?

Volgend artikel

(toekomstige) Ouders, ben je bewust hoe je communiceert met je kind.

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven