Advies voor iedereen die aan spinning en RPM doet

Spinning, of RPM zoals het ook wel genoemd wordt, is een populaire groepsles binnen veel sportscholen en fitnesscentra. Deze fietslessen, laten we het zo even noemen, zorgen voor een intensieve workout waarbij meestal een route wordt nagebootst die in bijvoorbeeld de Tour de France wordt gereden. Doordat er in groepsverband wordt gesport en er een ‘leider’ is die het tempo aangeeft en stimuleert flink door te trappen is het voor veel mensen een fijne manier van sporten, je wordt immers gestimuleerd om goed je best te doen en staat er niet alleen voor. Echter, er kleven wat nadelen aan het beoefenen van spinning, zeker wanneer dit de enige vorm van sport is die je doet.

Mijn ervaring is dat veel mensen die aan spinning doen hoger opgeleid zijn. Hoger opgeleide mensen hebben veelal een zittend beroep. Wanneer deze mensen klaar zijn met hun werk (wat dus zittend wordt uitgevoerd) en gaan sporten, gaan ze wéér zitten, maar ditmaal op een fiets. Wat er gebeurt is dat het lichaam zich gedurende lange tijd in een voorovergebogen houding bevindt. Door het grootste gedeelte van de dag in een voorovergebogen houding door te brengen zal je lichaam zich hieraan aanpassen. In de evolutie zien we, zoals op onderstaande afbeelding, dat mensen door de jaren heen steeds meer rechtop zijn gaan lopen.

Evolutie lichaamshouding

Evolutie lichaamshouding

Echter, door de huidige levensstijl en het vele zittend werk dat er gedaan wordt blijkt dat er iets goed mis gaat. De lichaamshouding van veel mensen verandert, doordat we nog maar weinig functie vragen van de skeletspieren die verantwoordelijk zijn voor het rechtop houden van het lichaam. Zodoende gaan we steeds krommer lopen en gaan veel mensen gebukt onder een slechte lichaamshouding en ’rounded shoulders’.

Ik zie het veel bij personal training klanten die ik begeleid. Een slechte lichaamshouding zorgt voor rugklachten en vermindert de mogelijkheden om oefeningen op een juiste manier uit te voeren. Wanneer iemand vervolgens, met een slechte houding, zijn oefeningen gaat doen, zal er compensatie plaats vinden in het lichaam. Druk en trek krachten op gewrichten en spieren die er niet horen te zijn zorgen vaak voor klachten.

 

Spinning

Spinning

Mensen die met rugklachten bij een arts, fysiotherapeut of mij als personal trainer komen hebben praktisch allemaal een slechte lichaamshouding.

Wat valt er aan te doen?

De trend van zittend werken kunnen we niet veranderen, maar je kunt wel iets aan je lichaamshouding doen. De ARBO zegt op hun website: ”Na 2 uur achter de computer kunnen uw medewerkers het beste even stoppen en minstens 10 minuten iets anders doen. Overleggen, een telefoontje doen, koffie halen, een rapport lezen, of gewoon een pauze. Zo wordt de kans op klachten kleiner.”

Om meer voordeel uit deze pauze te halen, doe het volgende: Kom regelmatig in beweging tussen je werkzaamheden door, en stap bij een lange rit in de auto eens uit om wat oefeningen te doen waarbij je de mobiliteit in je rug verbetert.

Oefening: Ga met beide benen op heup breedte en 50 cm afstand van een muur, boom, ruit of auto staan. Zet één hand tegen je gekozen object en zwaai met de andere arm onder je romp door, richting de oksel van je andere arm. Vervolgens zwaai je deze arm omhoog waarbij je je borst meedraait in de richting van de beweging. De zwaaiende arm reikt tot boven je hoofd waarbij je in de eind positie een rek mag voelen in borst en schouder spieren. Dit herhaal je 8 maal, waarna je overschakelt op je andere arm.

Het mooiste dat je kunt doen is deze oefening combineren met spierversterkende oefeningen (krachttraining) in een rechtopstaande positie en dan vooral door middel van trek bewegingen. Voordat je met de spinning of RPM les begint, neem de tijd om een gestructureerd krachttrainingsschema uit te voeren om hiermee de balans in je lichaam terug te krijgen. Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen en rechtop te staan, het is dus uitermate belangrijk het ook op deze manier te gebruiken!

Ken jij mensen die een slechte lichaamshouding hebben? Wellicht iemand die veel op kantoor werkt of in de auto zit? Wanneer er genoeg animo voor is zal ik een programma opstellen met eenvoudige oefeningen die op elk moment van de dag gedaan kunnen worden. Op deze manier is er uit de voorovergebogen houding te komen en het lichaam meer mobiliteit geven.

Om kenbaar te maken dat er interesse is, plaats een opmerking onderaan deze pagina bij de Facebook reacties. Ik zal dan via Facebook contact opnemen om je zo per e-mail het programma te kunnen sturen.

Maak je geen gebruik van Facebook, zorg dan dat je ingeschreven staat op de Fitsmart nieuwsbrief en stuur me een mailtje via de Homepage van mijn website. Een simpel berichtje als ‘ik wil graag je programma voor een beter lichaamshouding ontvangen’ is al voldoende.

Meld aan je collega’s, vrienden of familie dat ze een programma kunnen krijgen en laat ze zich inschrijven. Door deze blogpost te delen (e-mail, twitter, Facebook) kun je anderen helpen die gebaat zijn bij het schema maar nog geen deel uitmaken van mijn netwerk.

Sportieve groet,

Mart Jansen.

Mart, 13 december 2012 17:42

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Victoria’s Secret’s ‘Angels’: Hoe doen ze dat toch?

Volgend artikel

Leef jij of laat je je leven?

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven