De 10 meest gemaakt fouten bij het bereiken van jouw droomlichaam.

Minder vetmassa en meer (definitie in de) spieren, dat is zo ongeveer het voornaamste doel van de meeste mensen die vanwege esthetische redenen aan fitness, krachttraining of bodybuilding doen.

 

De 10 meest gemaakt fouten bij het bereiken van jouw droomlichaam.

De 10 meest gemaakt fouten bij het bereiken van jouw droomlichaam.

Bij dezen een lijst van de 10 meest gemaakte fouten bij het bereiken van je droomlichaam.

-Een gezond voedingspatroon of ‘diëten’ zien als iets tijdelijks. ‘Als ik straks klaar ben met dit dieet dan….” en “Wanneer mag ik weer normaal gaan eten?” zijn vragen en opmerkingen die ik vaak te horen krijg. Het is belangrijk om het hanteren van een gezond voedingspatroon als een levenswijze te zien en niet als iets wat van tijdelijke aard is. Je doel voor ogen houden en je vooral niet laten afleiden door de mening van anderen is de sleutel tot succes.

-Teveel advies opvolgen uit bladen als Mens Health en Viva. Deze bladen staan elke editie vol met tips om een wasbord te krijgen, 10 kilo vetmassa te verliezen en slankere bovenarmen te krijgen. Helaas zijn er niet zo bijster vaak nieuwe ontwikkelingen op het gebied van fysiologie, trainingsleer en voeding, dus er staat vaak ‘vulling’ in de bladen in plaats van waardevolle informatie. ‘The difference between the pro’s and the amateurs is that the pro’s are better at the basics.’

-Elke dag calorieën tellen. Hoewel calorieën een belangrijke rol spelen in het verliezen van vetmassa of aankomen in spiermassa, levert het elke dag ALLES tellen je meer stress op dan het voordelen geeft. Eens in de paar weken uitrekenen hoeveel calorieën je ONGEVEER binnen krijgt is met een uitgekiend voedingspatroon voldoende.

-Het trainingsprogramma volgen van Arnold Schwarzenegger. “Arnold deed 50 sets voor borst en 30 voor triceps, en moet je kijken hoe hij eruit zag!” Uhuh, maar zou het misschien mogelijk zijn dat hij gigantische mazzel had met zijn genetische aanleg en wellicht hetzelfde tegen ‘supplementen’ aan keek als Lance Armstrong? Het is belangrijk om uit te vinden wat voor JOU werkt en hier mee aan de slag te gaan.

-Géén krachttraining doen. Op de juiste manier voeden van je lichaam heeft de grootste prioriteit wanneer het aankomt op het verliezen van vetmassa. Echter, wanneer je mooie vormen in je lichaam wilt en je stofwisseling wilt verhogen kun je niet zonder krachttraining. Voor het opbouwen van meer spiermassa is het niet meer dan logisch om zwaar te trainen, je krijgt geen volle borstkas of brede rug van een lesje Zumba of hardlopen.

-Teveel trainen. Trainen is een vorm van fysieke stress, en teveel stress werkt negatief op je lichaamssamenstelling. Je hebt voldoende rust nodig om je spieren, gewrichten maar ook zeker je centrale zenuwstelsel te laten herstellen. Doe je dit niet dan zul je vroeg of laat overtraind raken en het is beter om helemaal niet te trainen dan om écht overtraind te zijn.

-Afvallen of gespierder willen worden omdat iemand anders dit van je verlangt. Wanneer je geen intrinsieke motivatie hebt zul je merken dat je doelen niet behaald gaan worden. Jezelf uit de naad werken omdat een ander dat van je verlangt in plaats van dat je er zelf van geniet, zet geen zoden aan de dijk.

-Je buikspieren trainen tot je een ons weegt. Ja, je buikspieren zijn te trainen, maar dit doe je voornamelijk door de grote oefeningen als de squat, deadlift, good morning en overhead presses. Een of hooguit tweemaal per week een paar setjes JUISTE oefeningen doen voor je buikspieren kunnen een meerwaarde hebben, maar langer dan 5 tot 10 minuten hoeft het niet te duren. Sit-ups en crunches zijn sowieso zonde van je tijd.

-Teveel verwachten van supplementen. Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Gezonde voeding is de basis, supplementen dienen slechts ter ondersteuning en kunnen nooit de plaats innemen van natuurlijke, onbewerkte voedingsproducten.

-Bang zijn voor koolhydraten. In bepaalde fases van een goed opgesteld programma kan het weglaten van koolhydraten uit je voedingspatroon een goede uitwerking hebben op je vetverbranding. Op lange termijn zal het niet of te weinig eten van koolhydraten echter nadelig werken op je stofwisseling. Wil je spiermassa opbouwen dan heb je sowieso een behoorlijke portie koolhydraten nodig.

-Cardiotraining, teveel, te vaak en op de verkeerde manier. Ongelooflijk, maar loopbanden, crosstrainers en fietsen zijn nog steeds de meest gebruikte apparaten binnen veel sportscholen. Cardiotraining heeft NIET de voorkeur wanneer het aankomt op het verliezen van lichaamsvet. Gebruik korte, intensieve interval training wanneer je deze apparaten effectief wilt gebruiken.

 

Zoals je ziet zijn het 11 punten in plaats van 10. Gewoon omdat ik dingen graag net iets anders doe dan iedereen. Tijdens het typen kwamen er nog een hoop punten in me naar boven die ik kon benoemen maar dat is wellicht iets voor de volgende keer. Ik denk dat ik  hiermee een antwoord gegeven heb op de meest gestelde vragen die ik krijg via Facebooke-mail of in de sportschool.

Heb jij punten waarin je jezelf herkent, en waarmee je zelf vroeger de fout in bent gegaan? Of heb je een vraag over een van de punten? Laat een bericht achter onderaan deze pagina!

 

Sportieve groet,

Mart.

Mart, 24 januari 2013 17:33

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Squats alleen zijn niet genoeg

Volgend artikel

Sport en Mindfulness: dé combinatie voor de beste prestaties

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven