Hoog cholesterol door eieren?

Ik had het van de week met een cliënt over cholesterol. Zij vroeg zich af of dit niet teveel zou toenemen bij haar doordat ik haar had aangeraden hele eieren te eten ipv alleen het ei-wit. Met Pasen op komst leek me dit een mooie gelegenheid hier een stukje over te schrijven!

Er wordt nog steeds vaak gedacht dat door het eten van eieren je cholesterol levels omhoog gaan. Eigenlijk klopt dit wel, maar niet op de manier hoe het wordt vertelt door je huisarts of niet-begrijpende-collega die jou alweer 3 eieren als lunch ziet eten. (Je bent goed bezig trouwens, veel betere keuze dan brood met pindakaas!) Er dient namelijk een verschil gemaakt moet worden tussen goed (HDL) en slecht (LDL en VLDL) cholesterol. Wanneer doktoren het over te hoge cholesterol levels hebben, bedoelen ze te veel van het slechte en te weinig van het HDL cholesterol.

Hoewel eieren wel cholesterol bevatten is het niet iets om je druk om te maken. Er is aangetoond dat het cholesterol uit voeding, dus bijvoorbeeld eieren, geen tot zeer weinig invloed heeft op lichaams cholesterol. Van grotere invloed is aanleg, stress en de consumptie van frisdrank en transvetten. Je kunt het zo zien: spinazie is groen, maar als je veel spinazie eet wil dat nog niet zeggen dat je zelf groen wordt!

Eieren bevatten veel eiwit van hoge biologische waarde, vitamines en mineralen. Hierdoor stimuleren  eieren inclusief eigeel zelfs de aanmaak van het goede cholesterol en verlagen het slechte.

Wel is het belangrijk onderscheid te maken tussen verschillende soorten eieren. Een ei van een gestreste kip uit een legbatterij dat veel antibiotica heeft toegediend gekregen is minder gezond dan het ei van een kip welke natuurlijke voeding heeft gehad en rond heeft kunnen scharrelen. De beste keuze is naar mijn idee het omega-3 ei. De kippen die deze eieren leggen zijn gevoerd met lijnzaad, met als gevolg dat het ei veel omega-3 vetzuren bevat. Deze omega-3 vetten zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Ze helpen onder andere bij afvallen, hart en -vaatziekten voorkomen en tegen depressies. Helaas krijgen veel mensen veel te weinig omega 3 vette binnen, het eten van deze eieren is dus een stap in de goede richting om daar verandering in te brengen.

Ga je de komende paasdagen in met het gevoel dat je op moet passen voor eieren, blijf dan vooral uit de buurt van de gekleurde, in aluminium folie verpakte varianten.

Anders gezien is het maar één keer per jaar pasen, dus als je wat meer chocola eet dan normaal, geniet ervan. De rest van het jaar kun je met een gerust hart je eitjes eten, maar probeer te kiezen voor de omega-3 verrijkte variant!

Fijne dagen gewenst!

Mart

Mart, 23 april 2011 16:00

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Personal trainer, voedingsadviseur of mental coach?

Volgend artikel

De juiste mindset voor het behalen van je fitness doelstellingen

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven