"Ik heb geen personal trainer nodig"

Natuurlijk heb jij geen personal trainer nodig. Je hebt immers een vriend wiens broer bij de mariniers zit en die heeft een trainingsschema voor je gemaakt.

Het is zo ongeveer hetzelfde als zeggen; de broer van mijn vriend heeft rijlessen gehad dus hij geeft mij een schema over hoe ik moet autorijden. Maar wacht eens… Het spreekt toch voor zich dat wanneer iemand rijlessen geeft gehad, dat hem of haar nog geen goede chauffeur maakt, laat staan een goede rijinstructeur.

Een ervaren personal trainer heeft in de jaren die hij werkzaam is geweest tientallen zo niet honderden mensen gezien en getraind. Al deze mensen hebben een lichaam en élk lichaam is anders. Door al deze ervaring gecombineerd met theoretische kennis zorgen ervoor dat hij kan zien wat jij als individu nodig hebt. Dat is natuurlijke andere koek dan een schema overhandigd krijgen van iemand of overnemen uit de Mens Health.

Mijn persoonlijke visie is dat iedereen een personal trainer kan gebruiken. Iemand die je helpt het beste uit jezelf te halen. Het kan zijn dat het voor jou betekent beter te leren squatten of een strakke buik krijgen en zodoende meer kracht en zelfvertrouwen ontwikkelen. Het verkrijgen van een sterk fysiek draagt op een positieve manier bij aan ontzettend veel zaken in het leven. Er valt echter nog een hoop meer te ontplooien en dat is waarom het belangrijk is met iemand in zee te gaan die van meer dan alleen een trainingsschema verstand heeft. Wanneer je het maximale uit het leven wilt halen, ofwel je volledige potentieel wil benutten, dan dien je op meerdere vlakken in je leven te floreren.

Dit is hoe ik persoonlijk kijk naar het vak van personal training. Het is mijn passie om mensen verder te helpen op alle mogelijke gebieden. Het geldt zeker niet voor alle trainers maar ik ga in dit artikel uit van hoe ik het graag zie. Ik beschrijf wat voor zaken een trainer/coach meeneemt in het werken met jou en waarvan jij waarschijnlijk nog niet helemaal op de hoogte was. Of je nou al een trainer had, of nog niet.


Bij dezen 6 dingen die je nog niet wist over personal training:

1. Elke training is een test.

Een trainer kijkt op andere manier naar je workouts dan jij. Wanneer je inhoudelijke kennis hebt over hoe een training is opgezet dan kun je bijvoorbeeld zien dat je voor je onderlichaam een heup-dominante en een kniedominante oefening gedaan hebt en voor je bovenlichaam zowel de push als pull bewegingen mag afvinken. Doe je hierbij nog een beweging om rompstijfheid te trainen en heb je een goede warming-up volbracht dan weet jij dat je een vrij complete workout gedaan hebt.

Wat je echter niet weet is dat de trainer elke oefening nauwlettend in de gaten houdt, analyseert en een mogelijke disbalans opspoort. Een trainer helpt je elke training met het perfectioneren van je techniek en ziet dingen aan je die je zelf niet ziet.
Voor of tijdens je training kunnen er vragen gesteld worden over je nachtrust, energie en volgt een blik op je ademhaling. Alleen dit is al een grote toegevoegde waarde. Hoe presteer je, waar zitten zwakke punten en waar komen deze mogelijk vandaan? De volgende vraag die al in het hoofd van de trainer op komt; Hoe krijgen we daar direct verbetering in?

2. Een personal trainer geeft je wat je wilt maar ook wat je nodig hebt.

Dit punt borduurt voort op het vorige. Jij komt wellicht om vetmassa te verliezen, sterker te worden en meer energie te krijgen en daar werk je tijdens je sessies aan. Wat je echter wellicht niet weet is dat er meer in je workouts verwerkt zit. De hierboven genoemde eventuele zwakke punten, daar wordt ook verbetering in aangebracht. We doen rehab oefeningen, oefeningen om je houding te verbeteren of gaan bewuster ademhalen. Zodoende kunnen langdurige pijntjes verholpen worden en blessures voorkomen.

Zaken als impulscontrole, stressmanagement, je nachtrust en emotiemanagement worden meegenomen in een sessie wanneer dat nodig is.

Wanneer je trainer ziet dat je niet fit genoeg bent of veel te weinig geslapen hebt durft hij ook aan te geven dat het verstandig is om niet te trainen deze keer. Belasting en belastbaarheid zouden altijd aan elkaar aangepast moeten zijn. Je gaat zodoende niet naar huis met alleen waar voor je kwam maar ook met waar je nog niet aan gedacht had en achteraf dankbaar voor bent.


3. Je wordt verantwoordelijk gehouden voor het behalen van je doelen.

Een trainer helpt je met doelen stellen die realistisch maar zeker ook uitdagend zijn. Hiermee voorkom je teleurstellingen maar zal je tevens gepusht worden meer uit jezelf te halen. Verzaak je bepaalde dingen na te leven die je hebt afgesproken dan word je daar op aangesproken. Het kan een tough-love relatie ontwikkelen maar dat is waar je voor komt; beter presteren met dank aan coaching en confrontatie, niet alleen een aai over je bol. Dat je buiten je comfort zone moet treden tijdens je workouts is duidelijk, met een trainer aan je zij lukt dat nou eenmaal beter.


4. Je doet dat wat resultaat oplevert.

Je koopt het dieetboek van een BN'er om een killerbody te krijgen. 2 maanden later ben je teleurgesteld over je resultaat en besluit je om die ene broer van je vriend toch nog eens om hulp te vragen en als dat niet lukt ga je eens op Google op zoek naar een detox kuur… Nee, wanneer je met een personal trainer aan de slag gaat kun je je tijd en energie voor andere dingen gebruiken. Je hebt een doordacht plan dat voor jou persoonlijk is opgesteld en kunt met vragen bij hem of haar terecht. Staan er zaken in een boek waar je vragen over hebt dan zal hij ze beantwoorden. Een personal trainer blijft zich continue ontwikkelen en dat levert jou meer resultaat op in minder tijd. Weet je trainer iets niet? Dan zal hij dat eerlijk durven zeggen maar zorgt hij ervoor dat hij zich bij de volgende afspraak heeft ingelezen.


5. Je leert jezelf beter kennen.

En dat begint al met het doorvragen over je doelstelling. Waarom wil je afvallen? Wat zit daar voor dieper liggende gedachte zit daarachter? En hoe komt het nou écht dat je overgewicht hebt? Door in gesprek te gaan ontdek je meer over jezelf en krijg je de mogelijkheid om te groeien. Welke visie heb je op het leven en wat zou je dagelijks kunnen doen om dit sterker uit te dragen?

Een goede coach laat je kritisch naar je gedrag kijken maar stimuleert je ook het maximale uit jezelf te halen. Fysieke verandering is slechts een onderdeel van het geheel. Het begint bij mijn cliënten vaak met een fysieke transformatie maar het is ontzettend mooi om te zien dat iemand daarbuiten met vraagstukken aan de slag gaat. Het samen achterhalen van levensdoelen bijvoorbeeld kan een hele mooie manier zijn om bij te dragen aan het volledig benutten van je potentieel. Het is niet uitzonderlijk dat iemand door personal training assertiever, ambitieuzer, productiever, zelfverzekerder en daadkrachtiger wordt.


6. Een trainer lacht je niet uit wanneer je stuk gaat tijdens je workout.

Dit voor velen welbekende lachje is een teken van ontzag, van respect en bewondering voor het feit dat je zo diep durft te gaan. Bij mij althans.. Dus hou die eigenschap er vooral in!


Het vragen om advies aan een professional is een teken dat je serieus bent met je plannen. Op welk vlak dan ook, wanneer je denkt alles al te weten sta je niet open voor vooruitgang en stop je met leren. Het is zodoende niet vreemd dat ik regelmatig groepsles instructeurs, (toekomstig) personal trainers en fysio therapeuten als cliënt heb gezien. Het wil absoluut niet zeggen dat deze mensen zelf niet over verstand van zaken beschikken maar dikwijls is er iemand die van een bepaald onderdeel meer verstand heeft of juist met een andere invalshoek meer resultaat kan leveren. Het totale plaatje aan kennis van anatomie, fysiologie, trainingsleer, voeding, coaching en het hebben van een connectie zorgt ervoor dat je elke sessie iets kunt leren.

Hoe je het ook went of keert: Het inhuren van een professional bespaart tijd, energie en frustratie. Deze 6 genoemde zaken geven hopelijk een goed beeld van wat een personal jou te bieden heeft, buiten wat je zelf al wist.

Wanneer je serieus aan de slag wilt gaan en hulp kunt gebruiken, stuur een bericht via de contact pagina.

Dit was het eerste artikel op m’n nieuwe site en ik zou het waarderen wanneer je het een like geeft. Zodoende kan ik zien hoeveel mensen hier komen en of ik de komende tijd meer artikelen van deze strekking zou moeten schrijven. Thanks!

Mart, 26 januari 2017 18:39

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Snack minder door je impulscontrole te verbeteren

Volgend artikel

Pijn in je onderrug tijdens hardlopen? Doe deze oefening

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven