Mindfulness: leven met aandacht

Misschien heb je er weleens van gehoord: Mindfulness. Het is een ware hype en mensen zijn voor of juist helemaal tegen deze meditatie-achtige training met als doel te ‘ontstressen’. Feit is wel dat mensen tegenwoordig vaak veel stress hebben door o.a. drukke werkomstandigheden, de economische crisis en alle social media waar onze concentratie zeer onder lijdt. Klanten van Fitsmart hebben al een stap in de goede richting genomen door meer aandacht aan zichzelf te besteden in de vorm van sport en gezonde voeding. Mindfulness kan een goede aanvulling zijn wanneer je actief en verantwoord bezig wilt zijn met lichaam en geest. Ben je benieuwd naar dit nieuwe fenomeen, lees dan onderstaande blog!

 

Mindfulness: leven met aandacht

“Je innerlijke rust vinden in deze chaotische wereld”, “Grip op je gevoel”, “Balans in je leven krijgen”. Deze veelbelovende kreten zijn onderwerpen waar de cursus Mindfulness zich op richt. Maar is het wel mogelijk om daadwerkelijk rust en balans te vinden in je leven?

Mindfulness (officieel MBCT: Mindfulness Based Cognitive Therapy) vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Het St. Radboudziekenhuis in Nijmegen doet veel onderzoek naar deze training en zegt: “Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) is een training die elementen van meditatietechnieken combineert met aspecten van cognitieve gedragstherapie. In deze training leert u gedachten of gevoelens te accepteren zoals ze zijn, in plaats van uzelf te bekritiseren of te proberen deze ervaringen te vermijden of onderdrukken.” (http://www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/Psychiatrie/MBCT/Pages/default.aspx)

Dit vond ik zeer hoopgevend klinken en een paar weken geleden besloot ik me op te geven voor deze training. Een beetje argwanend wel, want net als vele anderen houd ik niet van ‘zweverigheid’, om over stilstaan bij ‘gevoelens’ nog niet te spreken! Maar, afgezien van het feit dat we als eerste oefening een rozijn ‘mindfulness’ moesten opeten (alsof je van Mars komt en nog nooit eerder een rozijn hebt gezien of gegeten), viel de eerste training me reuze mee. Ik vond het zelfs prettig om even helemaal niets te hoeven en aandacht voor mezelf en mijn gedachten te hebben.

Nu vraag je je misschien af: wat doe je dan precies tijdens de training? Denk dan in ieder geval niet direct aan een praatgroep, het gaat echt om jezelf en je eigen gevoelens. Bij Mindfulness worden meerdere meditatietechnieken gebruikt, zoals de ‘bodyscan’ waarbij je in gedachten het hele lichaam langsgaat om te voelen wat er op dat moment speelt. Ook wordt er gebruik gemaakt van zitmeditatie en yoga-achtige oefeningen. Je leert stil te staan bij het hier en nu, met als belangrijkste oefening hier géén oordeel over te hebben. Ons hele leven wordt (vaak onbewust) beïnvloed door oordelen die wij over alles en iedereen hebben. Bij Mindfulness wordt een poging gedaan om rust te vinden in het moment. Zelf ervaar ik tijdens de trainingen niet altijd deze rust, omdat er juist veel gevoelens naar boven komen als je gedachten toestaat. Het is dan de kunst om ook hier zonder oordeel naar te kijken; absoluut geen gemakkelijke opgave! Toch beschouw ik de afgelopen weken als zeer leerzaam en prettig, en kijk ik uit naar wat Mindfulness mij nog gaat brengen.

Om in de trant van Mindfulness te blijven: hierbij een grappig puzzeltje dat ik bij mijn eerste training kreeg.

 

stipjes mindfulness

 

 

Verbind de 9 punten met elkaar door middel van 4 rechte lijnen.

Mocht het je niet lukken, onderaan deze blog staat een tip!

 

Ik ben niet gevraagd om reclame te maken voor Mindfulness. Dit stukje schrijf ik omdat ik zelf positief verrast ben door deze training en ik stiekem ook wel een beetje benieuwd ben naar wat anderen ervan vinden. Reacties over je eigen ervaring of vragen over deze training zijn dan ook welkom!

 

Anne Bremer, namens Fitsmart personal training.

P.S. Tip bij de puzzel: Denk een keer buiten de lijntjes!

Mart, 29 december 2012 17:47

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Leef jij of laat je je leven?

Volgend artikel

Visualiseer jezelf naar succes

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven