Personal trainer, voedingsadviseur of mental coach?

 

Toen ik ruim 2,5 jaar geleden naar Nijmegen verhuisde om hier als personal trainer aan de slag te gaan, was ik erg enthousiast om met mensen te gaan trainen. Ik had al veel ervaring met de fysieke effecten van fitness, en zag wat dit in combinatie met de juiste voeding met je lichaam kan doen. Zelf ben ik van een magere 65 kilo op 16-jarige leeftijd naar 83 kilo toen ‘gegroeid’ dankzij gestructureerd trainen en een uitgekiend eetpatroon. Bovendien had ik als fitness instructeur veel klanten van de sportschool kunnen helpen met training en voedingsadvies.

Eenmaal in Nijmegen en enkele maanden werkzaam als zelfstandig personal trainer kwamen er echter wat ‘problemen’ aan het licht. Ik trainde met cliënten en ze gingen goed vooruit op het gebied van kracht, uithoudingsvermogen en ook het zelfvertrouwen groeide vaak snel. Helaas bleef het verlies van vetmassa nogal eens achterwege. Ondanks dat ik vroeg om een voedingsdagboek in te vullen en aan de hand daarvan voedingsadvies gaf werd er niet het resultaat geboekt waarop ik had gehoopt, en wat ik in het verleden vaker had gezien.

Omdat ik als PERSONAL trainer veel  intensiever persoonlijk contact heb met cliënten dan als fitness instructeur had ik vaak meteen in de gaten als mensen geen goede vooruitgang boekten. We trainden wel goed en intensief, maar buiten de sportschool had ik geen invloed op wat ze aten en hoe hun levensstijl eruit zag. Zelf ben ik erg gedreven wat betreft sport. Ik heb altijd zin om te trainen en als ik weet dat iets gezond is, of me betere resultaten geeft dan eet ik het gewoon. Ik merkte echter steeds meer dat cliënten vaak niet genoeg hebben aan voedingsadvies, of de tips om eerder naar bed te gaan. Niet bij iedereen is sporten en gezonder leven zo vanzelfsprekend. Wat er miste was een stuk mental coaching.

 

Personal trainer, voedingsadviseur of mental coach?

Personal trainer, voedingsadviseur of mental coach?

Wanneer ik met cliënten een training achter de rug heb welke perfect is verlopen en waarin ze 100% inzet hebben getoond, en na de training wordt er vervolgens gegeten bij MacDonalds, dan blijft er van het trainingseffect weinig meer over. Natuurlijk is het niet verkeerd om eens junkfood te eten, of een nacht weinig te slapen. Wat wel desastreus is voor het behalen van je fitness doelstelling is continue slecht eten (vulling ipv voeding), gebukt gaan onder veel stress en elke nacht te weinig slapen.

Het is dus belangrijk dat een personal trainer behalve training ook coaching geeft. Coachen op een juist voedingspatroon voor je doel, en mentale steun bieden wanneer je het even niet meer ziet zitten. Je trainer kan je helpen bij het bereiken van de juiste mindset voor het behalen van je fitness doelstelling door je te coachen, en je bij jezelf te laten afvragen waarom je nou precies een plattere buik of meer spiermassa wilt.

Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gehad om de opleiding tot NLP trainer te kunnen volgen. NLP heeft me aan extra tools geholpen een betere coach te worden en ervoor gezorgd dat ik de vaardigheden heb mensen beter mentaal te kunnen steunen. Mentale kracht zorgt ervoor dat je juist op moeilijke momenten de goede beslissingen neemt. Vaak is er gedragsverandering nodig om je gewenste resultaat te bereiken en ik ben blij dat NLP me daar zo goed bij helpt.

De combinatie van fysieke training met het juiste voedingsadvies en mental coaching geeft de beste resultaten. Ze zijn alle drie belangrijk, en welke het meeste nodig is verschilt van persoon tot persoon. Dit is natuurlijk waarom het PERSONAL training heet.

 

Omdat ik graag een goed beeld zou willen hebben van wat er speelt bij lezers van mij blog de volgende vraag: Waar heb jij het meeste behoefte aan bij het bereiken van je fitness doelstelling? Wil je vooral personal training voor het fysieke werk, of heb je juist iemand nodig die je vertelt wat je wanneer moet eten? Heb jij misschien juist een mental coach of lifestyle coach nodig die je ondersteuning geeft of je een schop onder je kont geeft als je er even met de pet naar gooit?

Laat me weten wat er bij jou nodig is voor het bereiken van een goede gezondheid en je ultieme lichaam! Ik zie je reactie graag verschijnen!

Sportieve groet,

Mart Jansen.

Mart, 2 augustus 2011 14:56

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Mijn ervaring met de Ramadan

Volgend artikel

Hoog cholesterol door eieren?

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven