Snack minder door je impulscontrole te verbeteren
Je hebt goede voornemens om minder te snaaien en wanneer je trek hebt vaker te kiezen voor een verantwoord tussendoortje. Je wilt er dit keer echt voor gaan maar toch lukt het (wederom) niet om dit langdurig vol te houden. Hierdoor krijg je al snel het gevoel dat je leven bepaald wordt door impulsen en slechte gewoonten. Is dit een kwestie van niet graag genoeg willen of een teken van zwakte?
Het kunnen controleren van impulsen (impulscontrole) wordt ook wel wilskracht genoemd en wordt aangestuurd door de prefrontale cortex, het voorste deel van de hersenen. Deze prefrontale cortex is verantwoordelijk voor zowel laat-kracht (het weerstaan van verleidingen) als doe-kracht (actie ondernemen, vooral bij dingen die je graag wilt uitstellen). Zoals je begrijpt is het, om betere voedingskeuzes te maken, waardevol een goede impulscontrole te hebben.
Het mooie is dat wilskracht te trainen is en je het hierdoor kunt gebruiken om op bepalende momenten de juiste beslissing te nemen. Het is belangrijk om te weten dat iedereen wilskracht heeft, het is alleen een kwestie van het op de juiste manier inzetten. Zaken die je wilskracht verlagen zijn onder andere slaaptekort, multitasken en het overzicht verliezen (stress). Hierdoor kun je, ondanks dat je goede intenties hebt om niet te snacken of dat ene product te laten staan, toch voor de bijl gaan wanneer puntje bij paaltje komt.
Gelukkig weten we dankzij de wetenschap ook hoe wilskracht ofwel impulscontrole verbeterd kan worden, namelijk door het beter doorbloeden en stimuleren van de eerder genoemde prefrontale cortex. Hiermee wordt zowel de doen-kracht versterkt waardoor je bijvoorbeeld wel de stap neemt om naar de sportschool te gaan als de laat-kracht waarmee je het koekje bij de koffie laat liggen. Het is zodoende geen kwestie van zwak zijn of niet graag genoeg willen maar een vaardigheid die te trainen valt. Net als bij spieren is het zaak om te voorkomen dat deze oververmoeid raakt of zelfs zijn functie verliest. Je wilt immers sterker worden in alle facetten en de baas zijn over je eigen gedrag, nietwaar?
Hoe je dit precies aanpakt leer je door resultaatgerichte coaching binnen Fitsmart. Wil je weten hoe we je kunnen helpen, stuur een berichtje via de website.
Mart, 18 januari 2017 18:01
Reacties