(toekomstige) Ouders, ben je bewust hoe je communiceert met je kind.

De toenemende mate van overgewicht is schrikbarend, zeker onder kinderen. Dit komt mede door het aanbod van steeds meer calorierijke ‘voedingsproducten’ in de supermarkt, maar voor een groot gedeelte ook door de manier waarop we naar voeding kijken. Het denken en doen over voeding wordt dikwijls gevormd door de omstandigheden in de jeugd. Educatie over voeding op scholen zou een stuk beter kunnen, maar verbale en non-verbale communicatie over voeding die kinderen meekrijgen van hun ouders legt de basis voor het latere gedrag omtrent je eetpatroon.

Hoewel ik absoluut geen opvoedkundige ben zie ik wel hoe veel van mijn klanten problemen hebben met de manier waarop ze naar voeding kijken. Verhalen over hoe er vroeger, vanaf hun eerste herinneringen, al op een manier met eten werd omgegaan die niet bijdraagt aan een gezonde verstandhouding met eten.

Mama die op dieet is maar stiekem staat te snoepen in de voorraadkast. Papa die na een dag hard werken op de bank ploft en niet aan tafel komt eten omdat hij zo moe is. In plaats hiervan neemt hij een zak chips en een halve fles cola. 

Kinderen die hun moeder dagelijks chagrijnig zien doordat ze op een hongerlijdend 800 calorieën eiwit shake dieet leeft, of telkens moeten horen dat mama echt MOET gaan hardlopen omdat ze veel te dik is. Dochterlief die mama aankijkt en zich afvraagt waar in dat maatje 38 het véél te dikke schuilt staat later voor de spiegel om te concluderen dat haar buikje ook echt niet zo plat is als dat van de actrice op de cover van meidenblad Tina of Girlz.

Het is eerder regel dan uitzondering dat iemand met eetproblemen of negatieve associaties met voeding dit heeft meegekregen uit zijn jeugd. Kinderen die geen water lusten, en bij wie de smaak nauwelijks ontwikkeld is doordat ze reeds op zeer jonge leeftijd al continue voeding en drankjes krijgen toegestopt dat gezoet is met suiker of andere zoetstoffen.

Een van de belangrijkste invloeden op jouw manier van denken, en een van de belangrijkste bronnen van zowel positieve als negatieve ideeën, zijn je oude geloofsovertuigingen, meningen en standpunten.

Wanneer je op volwassen leeftijd te dik bent, is het vaak niet een kwestie van ‘gewoon minder eten’. Je zult moeten afrekenen met die oude gedragspatronen die er vaak zitten ingesleten vanaf je kindertijd. Voorkomen is beter dan genezen, dus bekijk eens goed hoe jij het thuis doet?

Wanneer je (samen met je kids) coaching kunt gebruiken op het gebied van voeding en gedrag omtrent je eetpatroon, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Mart, 4 augustus 2016 20:48

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Stressvrij leven, een mooi streven?

Volgend artikel

Snack minder door je impulscontrole te verbeteren

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven