Hardlopen om fit te worden?

Nu de colleges weer begonnen zijn in Nijmegen zie ik rondom de universiteit veel mensen (studenten) hardlopen wanneer ik naar Health City rijd om te gaan werken. Hardlopen wordt gezien als een van de beste manieren om fit te worden en af te vallen. Toch is hardlopen zeker niet voor iedereen geschikt, het is zelfs een van de meest blessuregevoelige sporten.

Met hardlopen kan eenvoudig begonnen worden. Koop een paar sportschoenen (of trek oude Nikes uit de kast), wacht tot de regen voorbij is en begin met rennen. Simpeler kan het niet. Maar juist in die simpelheid schuilt het gevaar.

Waar hardlopen voor praktisch iedereen mogelijk is, is GOED hardlopen voor veel mensen erg moeilijk. Ik ben zeker geen hardlooptrainer, en verwijs personal training cliënten die hun techniek willen verbeteren graag door naar een andere professional. Toch zie ik wie er beter aan doet niet te beginnen met hardlopen, niet zonder deskundige begeleiding althans.

Hardlopen geeft langdurige belasting op diverse gewrichten als enkel, knie en heup. Wanneer het spier en gewrichten stelsel goed in balans is, kan het lichaam de schokken die ontstaan meestal goed absorberen. Echter, heeft iemand een ‘beperking’, bijvoorbeeld een verkleving  in zijn of haar bilspier, dan kan deze de klap van het neerkomen van de voet niet goed absorberen. Dit heeft als gevolg dat er ergens in het lichaam gecompenseerd moet worden. Dit zorgt vaak voor klachten, en wanneer hiermee doorgelopen wordt, kan het chronische blessures opleveren.

Mylogenics geeft mij de tools om verklevingen of beperkingen in spieren te verbeteren of zelfs te laten verdwijnen. Mijn ervaring is dat dit latere blessures kan voorkomen of reeds opgedane blessures kan verhelpen. Het is belangrijk dat je lichaam goed in balans is voor je het gaat belasten met hardlopen.

Hardlopen heeft nog enkele nadelen waarover vaak niet nagedacht wordt. Het lopen onder langdurig dezelfde belasting (cardio training) geeft veel stress aan het lichaam, wat zorgt voor de aanmaak van cortisol. Beter is het om korte explosieve inspanningen te maken zoals je bij sprinten ziet. Vergelijk het lichaam van een sprinter eens met dat van een marathon loper en de meeste mensen zullen er liever uitzien als een sprinter. Marathon lopers hebben vaak een relatief hoog vetpercentage en veel minder spiermassa.

 

Marathon runner

Marathon runner

Een sprinter zal ook meer gebruik maken van spierversterkende oefeningen (krachttraining). Deze manier van trainen verhoogt de kwaliteit en kwantiteit van de spieren welke het lichaam vorm geven en de stofwisseling verhoogt. Bovendien is krachttraining, mits uitgevoerd met een goede techniek, veel minder blessuregevoelig dan hardlopen.

 

Sprinter

Sprinter

Krachttraining zorgt voor een gestroomlijnd en strak lichaam, maar voor het verbranden van lichaamsvet of het aankomen van spiermassa is een gezond voedingspatroon en de juiste lifestyle van nog grotere invloed. Wanneer je serieus wilt afvallen, meer energie wilt krijgen of een atletischer lichaam nastreeft, zorg dan dat je spierversterkende oefeningen doet met een pittige intensiteit. Schakel de hulp van een professional in om het juiste voedingsadvies te krijgen en je hebt het perfecte resultaat binnen handbereik!

Wil je meer lezen over Mylogenics, bezoek dan mijn Mylogenicswebsite.

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je figuur, een gezondere lifestyle en je fitter voelen en wil je meer informatie over personal training of lifestyle coaching, neem dan contact op via deze link.

Mijn motto is: Hardlopen doe je omdat je fit BENT, niet om fit te WORDEN.

Sportieve groet,

Mart Jansen.

Mart, 30 november -0001 00:17

Deel dit artikel

Reacties

Vorig artikel

Als personal training, gezonde voeding en op tijd slapen niet meer helpt.

Volgend artikel

Mijn ervaring met de Ramadan

Klaar om echt te veranderen? Start nu met fitsmart!

Fitsmart is bekend van

  • Fitsociety
  • SmartAss
  • FitGirls
  • Sports Palace

Klaar om van start te gaan? Kijk direct wat bij jou past Diensten & tarieven